Wednesday, 17 August 2011

Kahwin kontrak@Nikah Mutah


Pertanyaan dari seorang sahabat:

Assalamualaikum......

- Bagaimana boleh jadi kahwin kontrak? kalau lafaznya begini kahwin kontrak ke?"saya kahwin dengan awak kerana terpkasa, kita pura2 sbg suami isteri saja, cukup 3 bulan kita cerai atau bila awak selesai melahirkan , kita cerai & sbg?"

- Kenapa ulamak menghramkannya? ramai orang arab yang mengamlkannya,, bila mereka pergi dari satu negara ke negara , mereka akan berkahiwn dengan perempuan tempatan untuk mengelakkan dari zina. Boleh ka tak boleh?tq

Bismillahirrahmanirrahim...

kawin kontrak di dalam istilah fuqaha' ialah nikah mutah.

nikah kutah ialah seorang lelaki yg berkahwin dgn seorang wanita dalam tempoh tertentu yang disebutkan dalam akad nikah. contohnya: aku kahwinkan engkau dengan anak aku selama sebulan@setahun aatau sebagainya.

nikah mutah di sisi orang yang mengharuskannya iaitu syiah:
mereka ini tidak saling mewarisi jika salah seorang itu mati ketika masih dlm tempoh perkahwinan.
dan talak secara automatik akan terjadi apabila telah tamat tempohnya tanpa perlu malafazkan lafaz cerai.

Ulamah sunnah bersepakat bahawa nikah mutah adalah haram dan perkahwinan itu terbatal jika tempoh disebut di dalam akad nikah, adapun jika tidak disebut di dalam akad dan hanya berniat utk nikah mutah, pernikahan itu sah.

Akan tetapi Imam Al-Auzaie berpendepat nikah itu juga terbatal jika  berniat mutah. dan rajih ialah pendapat jumhur: nikah itu sah tetapi berdosa kerana dia berniatkan mudharat pada pasanganya dan niat itu bercanggah dari maksud pensyariatan nikah iaitu berkekalannya perkhwinan dan menghasilkan zuriat.

syiah mengharuskan mutah dengan berdalilkan bahawa sahabat melakukan mutah di dalam sebuah peperangan dan nabi mengizinkannya...

tetapi ulamak sunnah menolak hadis syaih dengan hadis2 sohih bahawa hadis pengharusan mutah itu telah dinasakhkan oleh hadis2 lain yg sohih

diriwayatkan oleh muslim:
 rasulullah s.a.w bersabda: wahai manusia, "sesungguhnya aku telah mengizinkan kamu melakukan mutah terhadap wanita-wanita, dan sesungguhnya allah telah mengharamkan demikian itu sehingga hari kiamat...al hadis".

wallah alam...

Oleh: Muhammad Amir Wan Harun@ Hamba tuhan
Panel Taqyif Fiqh-Darul Ifta'
Takhasus Fiqh Wal usul
Mu'tah University, Jordan.

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Powerade Coupons